Summerschool voor anderstalige kinderen

Dinsdag 18 juli is de Summerschool gestart. 26 kinderen van statushouders maken via het thema ‘Wegwijs en de natuur’ nader kennis met Woerden. Onze collega Swer is coördinator van dit project, wat het doel heeft anderstalige kinderen (die nog niet zo lang in Nederland wonen en nog niet zo lang op school zitten) op taalniveau te houden tijdens de zomervakantie. Hierdoor kunnen ze na de zomervakantie weer gemakkelijker doorstarten op school. De komende 3 weken leren de kinderen via sport, spel en leuke activiteiten meer over de omgeving en geschiedenis van Woerden en de taal.

Als kinderen van statushouders voor het eerst in Woerden naar school gaan, worden zij opgevangen in een specifieke taalklas op de Rembrandt van Rijnschool. Niet Nederlandstalige kinderen tussen de 6 en 13 jaar krijgen hier een jaar tot maximaal 1,5 jaar les. Op dit moment zitten er 19 Woerdense kinderen in de taalklas.

Samenwerking rond cultuur en educatie

De Summerschool is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, de Rembrandt van Rijnschool en Welzijn Woerden. Het uitgangspunt is dat de kinderen op een leuke manier les krijgen met als doel behoud van de tot nu toe opgedane taalvaardigheid. Het programma van de Summerschool is daarnaast ook vooral een leuk vakantieprogramma. Welzijn Woerden verzorgt bijvoorbeeld de kook- en beweegactiviteiten. Maar ook leuke uitstapjes zoals een bezoekje aan het NME waar de kinderen een imker aan het werk zullen zien. En natuurlijk maken de kinderen kennis met de Romeinen door een mini excursie naar het Romeinse schip in de parkeergarage. Via opdrachten en spelvormen werken de kinderen aan een portfolio die ze aan het eind van de Summerschool tijdens een heuse museumafsluiting  aan hun ouders presenteren.

 

Summerschool 1