Brief vanuit gemeente Woerden over ‘Sport en Coronavirus’ – 23 april 2020

Donderdag 23 april 2020 is vanuit de gemeente Woerden de onderstaande brief verstuurd naar de sportverenigingen.

Beste heer / mevrouw,

Afgelopen dinsdag zijn er nieuwe regels met betrekking tot sport en het Coronavirus uitgevaardigd. Deze gaan in vanaf 29 april 2020. Als gemeente stimuleren we alle verenigingen om voor hun jeugd weer open te gaan, binnen de regels van het RIVM en de protocollen van de sportbonden en willen we zo veel mogelijk ruimte voor sporten geven.

Maatregelen

Georganiseerd sporten voor volwassenen in de binnen- en buitenruimte is nog tot en met 19 mei niet toegestaan. De binnensportaccommodaties en binnenzwembaden blijven gesloten. Wel kunnen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar buiten sporten in georganiseerd verband en onder begeleiding met in achtneming van onderstaande.

  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen samen buiten sporten, mits dit georganiseerd en onder begeleiding is. Zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden. Steeds geldt: geen ouders langs de lijn en thuis douchen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor kinderen nog steeds: blijf thuis. Kleedkamers en kantines blijven gesloten.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen samen buiten sporten, mits dit georganiseerd en onder begeleiding is. Zij moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden. Steeds geldt: geen ouders langs de lijn en thuis douchen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor jongeren nog steeds: blijf thuis. Kleedkamers en kantines blijven gesloten.

Noodverordening en protocollen

Wat betreft aanscherping van bovenstaande verwachten we binnenkort meer duidelijkheid via de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio (VRU) en protocollen vanuit de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) over de regels over georganiseerd sporten in de buitenruimte. Na het weekend hopen we daar als gemeente meer duidelijkheid over te geven.

Ondersteuning door Beweegteam Woerden

Bij het Beweegteam kun je terecht voor advies over sporten in de 1,5 meter samenleving. Het Beweegteam kan bijvoorbeeld binnensportverenigingen in contact brengen met buitensportverenigingen om eventueel gebruik te maken van die velden. De gemeente hoort graag via het Beweegteam je plannen.

Blijf op de hoogte

  • Blijf de liveblog van de gemeente volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Deze liveblog is inmiddels offline.
  • Ook de website van de Vereniging Sport en Gemeenten biedt veel informatie en is zeer accuraat: coronavirus maatregelen VSG. Hier staan ook de belangrijkste vragen en antwoorden.
  • En blijf letten op de nieuwsbrief van het Beweegteam Woerden. Gemeente Woerden gebruikt de nieuwsbrief van het Beweegteam en de liveblog om te communiceren met sportverenigingen.
  • Houd ook de informatie van je eigen sportbond in de gaten.

Vragen

Voor vragen kun je contact opnemen met het Beweegteam Woerden.