• >

Update(s) Lokaal Sportakkoord Woerden

----------------------------- NIEUWSBERICHT 27 MEI 2020  ------------------------------------

 

De Sportformateurs zijn momenteel bezig de laatste hand te leggen aan het concept van het Lokale Sportakkoord. Op korte termijn ontvangen alle mensen die eerder aanwezig zijn geweest bij (of interesse hebben getoond in) de bijeenkomsten van het Lokale Sportakkoord een uitnodiging om feedback te geven op dit concept.
Wij zullen deze uitnodiging en de link naar het concept ook publiceren op onze website.

Bent u nog niet eerder betrokken geweest bij het Lokale Sportakkoord, maar wilt u dit nog wel? Dan kunt u per mail contact opnemen met de Sportformateurs Bas van der Heijden, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
Cindy Oosterga, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

----------------------------- NIEUWSBERICHT MAART 2020  --------------------------------------

 

De gemeente Woerden is samen diverse lokale partners (sport, welzijn, onderwijs, zorg, dorpsplatform etc.) bezig met het opstellen van een Lokaal Sportakkoord. Een lokaal sportakkoord zijn afspraken over hoe we zoveel mogelijk Woerdenaren van jong tot oud, met of zonder beperking van de in beweging kunnen brengen en/of houden.

Twee thema’s en vijf deelakkoorden

Er staan twee thema’s centraal in het Lokale Sportakkoord van Woerden:
● Vaardig in Beweging - alle Woerdenaren, op verantwoorde en plezierige manier, in beweging brengen en houden, van jong tot oud, met of zonder beperking (welke aard dan ook).
● Vitale Sportaanbieders - Alle sportaanbieders van Woerden zijn/blijven in optimale conditie om het sporten en bewegen voor iedereen mogelijk te maken. Dit gebeurt binnen een plezierige en veilige sportomgeving

Onder deze thema’s vallen vijf deelakkoorden, variërend van het versterken van de sportaanbieders tot aan inclusief sport en bewegen. Onder elk deelakkoord vallen één of meerdere activiteiten. Deze activiteiten worden de komende periode verder aangescherpt en uitgewerkt. 
Bekijk via deze link de deelakkoorden en de bijbehorende activiteiten. 
We willen alle betrokkenen vragen via de link hieronder te reageren op de bovenstaande deelakkoorden en activiteiten. 

Denk en doe mee

Wil je ook meepraten over het Lokaal Sportakkoord van Woerden? Dan kan dat nog in de volgende werksessie. Tijdens de 4e werksessie staan de randvoorwaarden van het Lokale Sportakkoord van Woerden centraal. 

Vanwege het coronavirus gaat de werksessie van 26 maart over het Lokaal Sportakkoord van Woerden NIET door.
T.z.t. wordt een nieuwe werksessie gepland om de organisatiestructuur en budgetinzet/-verdeling te bespreken.

Reageren op deelakkoorden

Via deze link kunt u uw reactie t.a.v. de 5 deelakkoorden met ons delen.  
Uw input is van belang om te komen tot een Lokaal Sportakkoord dat aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de lokale partners.

Meer informatie

Meer informatie over de regeling leest u hier. 

De links in dit artikel werken niet meer. Inmiddels is er een definitief concept van het Sportakkoord waarop feedback gegeven kan worden. 

 

----------------------------- NIEUWSBERICHT NA TWEEDE BIJEENKOMST 20 JANUARI ------------------------------------

 

In Woerden wordt er, sinds de startbijeenkomst van 9 december jl (zie nieuwsbericht onderaan deze pagina), gewerkt aan een eigen lokaal 'sportakkoord'. Lees hier meer over wat het Sportakkoord precies inhoudt. Op maandagavond 20 januari is een eerste 'werkbijeenkomst' gehouden. Tijdens deze bijeenkomst kwam een grote diverse groep organisaties samen om te werken aan de ontwikkeling van het lokale Sportakkoord speciaal voor Woerden. 
 
Het wijkcentrum Molenvliet Sinar Maluku was de plek waar het allemaal gebeurde. De zaal zat vol met zo'n 40 vertegenwoordigers vanuit onder andere sportverenigingen/stichtingen, sportorganisaties, basisscholen, kinderopvangorganisaties, buurtwerk en fysiotherapeuten. In groepen is er gewerkt aan twee vragen te weten: 'hoe kunnen we gezamenlijk zoveel mogelijk inwoners (van jong tot oud) aan het sporten en bewegen helpen?' en 'hoe kunnen we alle sportaanbieders als organisaties vitaal en toekomstbestendig maken?'. 
 
Er is hard gewerkt door alle aanwezigen. Na het brainstormen en bediscussieren zijn er kleinere groepjes gemaakt om direct te starten met het uitwerken van de plannen. Want naast dat we met elkaar willen blootleggen waar we in Woerden behoefte aan hebben, moeten we vooral ook plannen en afspraken maken met elkaar. Alles om ervoor te zorgen dat het Sportakkoord geen document 'voor in de la' gaat worden. We willen daadwerkelijke verandering en verbetering proberen te realiseren. En daarvoor zijn alle betrokken organisaties gevraagd: Wát ga je dan doen?; Hóe kunnen we dit realiseren? en Wíe gaat welke rol op zich nemen? 
 
De eerste concrete plannen krijgen al vorm. Zo wordt er geïnvesteerd in het stimuleren van sporten en bewegen bij de allerjongste kinderen. Zelfs al vanaf het consultatiebureau. Ook is er aandacht voor het wegnemen van drempels om te gaan sporten. Bijvoorbeeld voor mensen met een beperking maar ook voor mensen die weinig geld te besteden hebben. De sportaanbieders hebben met elkaar plannen om meer te gaan samenwerken en van elkaars kennis en kunde gebruik te maken. Vervolgens kunnen ze samen werken aan de vrijwilligersproblematiek of het optimaal gebruik van de beschikbare sportfaciliteiten en -accommodaties. Ook wil men werken aan de kwaliteit en diversiteit van het sportaanbod. Door nieuwe doelgroepen te bedienen en trainers/docenten scholingen aan te bieden bijvoorbeeld. 
 
Vervolg
Om de plannen helemaal 'af' te maken volgt er in februari nog een tweede werkbijeenkomst. 
Deze vindt plaats op maandagavond 17 februari, van 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) op het Gemeentehuis Woerden aan de Blekerijlaan. 

Aanmelden voor deze tweede werkbijeenkomst kan via deze link: https://forms.gle/RKimM6PdBhGjfQP86
 
Wilt u ook meepraten en/of meedoen? 
Iedere inwoner of organisatie in Woerden die iets wil betekenen op het gebied van gezondheid, sporten en bewegen is welkom om met ons mee te denken. Er is zeker nog ruimte om aan te vullen en bij te dragen. Mocht u de eerdere berichtgeving gemist hebben: meld u zich dan bij de betrokken sportformateurs: bas.van.deDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zijn de aangewezen personen om als onafhankelijke partij het proces richting het Sportakkoord te begeleiden. 

 

----------------------------- NIEUWSBERICHT NA EERSTE BIJEENKOMST 9 DECEMBER ------------------------------------

 

Maandagavond 9 december was de startavond van het Lokale Sportakkoord van de gemeente Woerden. Vragen als Wat is een Lokaal Sportakkoord, wat kun je met een Lokaal Sportakkoord en wat willen we met een Lokaal Sportakkoord? stonden centraal. De bijna 50 aanwezige personen uit de sport, onderwijs, kinderopvang, buurtwerk en cultuur zijn welkom geheten door wethouder Arjan Noorthoek.

Via het Sportakkoord zetten gemeente, (sport)verenigingen, onderwijsorganisaties, vertegenwoordigers uit zorg en welzijn en bedrijfsleven zich ervoor in dat mensen meer gaan sporten en bewegen. Zowel jong en oud, met of zonder beperking en ongeacht gender of nationaliteit. Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. De gemeente Woerden kiest ervoor om met het Lokaal Sportakkoord in te zetten op twee thema’s:

  • Vaardig in bewegen (beweegvaardigheid en actieve leefstijl)
  • Vitale sportaanbieders (alle sportaanbieders zijn toekomstbestendig)

Het tweede deel van de avond werd er volop gediscussieerd, bijvoorbeeld over vragen als: Spreken we over een 'sportakkoord' of een 'beweegakkoord'? Ook werden er concrete ideeën genoemd zoals de inzet van het Athletic Skills Model (leermethode voor een leven lang bewegen) en werden er goede voorbeelden gedeeld zoals een periodieke sportinstuif voor jongeren in Harmelen die door alle sportclubs samen wordt georganiseerd. 

De eerste stappen voor een Lokaal Sportakkoord zijn gezet. Op maandagavond 20 januari gaan we verder.
Wil je een steentje bijdragen aan een leven lang sport en bewegen in Woerden?
Klik dan hier om u op te geven!

Meer lezen over het Sportakkoord? 
Wij hebben op onze website een pagina aangemaakt over het Lokale Sportakkoord.
Klik hier om naar de pagina te gaan en meer te lezen over het Sportakkoord. 

Wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met de sportformateurs van Woerden:

  • Bas van der Heijden – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Cindy Oosterga – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0
0
0
s2sdefault

Zoek je sport

Je kunt al het sport- en beweegaanbod terugvinden op de volgende pagina:

Zoek eenvoudig naar sportaanbod wat bij jou past!

Social Media