Thema: Gezonde sportkantine

Sportclubs, verenigingen en sportaccommodaties zijn een belangrijke sportieve en sociale ontmoetingsplaats. Er zijn in Nederland bijna 4,3 miljoen mensen lid van één of meerdere sportverenigingen. Toch heeft ook bijna de helft van de Nederlandse volwassenen van 18 jaar en ouder overgewicht. Bij kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot 16 jaar heeft gemiddeld 11,5% overgewicht (CBS, 2016).

We denken dat sportverenigingen een belangrijke rol kunnen spelen in de voedselkeuzes op en rond het sportveld. Daarmee leveren ze een bijdrage aan de gezonde leefstijl van de sporter en het gezonde imago van de sport. Wij hebben een buurtsportcoach Voeding en Gezondheid die de verenigingen ondersteunt bij deze gezonde aanpak. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden voor meer verantwoorde en gezondere keuzes, zonder gelijk de kroketten en de bitterballen te verbieden. Een gezonde keuze moet een makkelijke keuze worden, maar het hoeft niet de enige keuze te zijn.

Verschillende Woerdense sportverenigingen zijn al bezig hun aanbod gezonder te maken, bijvoorbeeld door het aanbieden van fruit op de bar (gratis of tegen een kleine vergoeding) en door de toevoeging van volkoren tosti's aan het assortiment. Maar naast de aanpassing van het assortiment, is het ook belangrijk dat het drinken van water wordt gestimuleerd, dat de uitstraling van de kantine gezonder wordt en dat de gezonde aanpak wordt opgenomen in het beleid van de club. 
Twee verenigingen hebben op die manier al het certificaat Gezonde Sportkantine ontvangen. Dit certificaat wordt toegekend door het landelijke Voedingscentrum, in samenwerking met Team:Fit! TV Cromwijck was de eerste vereniging die in december 2018 het bronzen certificaat mocht ontvangen en in juli 2019 ontving Atletiekvereniging Clytoneus het zilveren certificaat uit handen van wethouder Sport Arjan Noorthoek. 

Bent u nieuwsgierig hoe uw kantine scoort?  Doe dan de Kantinescan van het Voedingscentrum. Deze scan helpt u te bepalen hoe gezond de kantine al is. De test laat u meteen weten hoe de vereniging ervoor staat. Ook helpt de scan om het aanbod in je kantine te verbeteren.

Wilt u meer informatie over dit project, of wilt u ondersteuning bij het toewerken naar een gezondere sportvereniging? Dan kunt u contact opnemen met Linda van Amerongen - Oskam

fruitmand

 

 

0
0
0
s2sdefault

Kies je Sport

Op zoek naar sport- en beweegaanbod wat bij jou past?

Zoek hier jouw sport!

Social Media