Succesvolle eerste Sportspullenbeurs: enthousiasme en inclusiviteit staan centraal

De allereerste editie van de Sportspullenbeurs, een initiatief vanuit het Lokaal Sportakkoord, is een groot succes gebleken. Meer dan 100 enthousiaste bezoekers kwamen op vrijdagavond hun overtollige sportartikelen inleveren. De volgende ochtend zijn zeker 150 mensen blij naar huis gegaan met hun nieuwe 2e kans sportspullen. Dit initiatief heeft niet alleen bijgedragen aan het stimuleren van sport in de gemeenschap en duurzaamheid, maar ook aan een gevoel van saamhorigheid en inclusiviteit.

Ontspullen
Rita Zwiers (Beweegteam): “Er werd echt van alles gebracht: van een compleet ijshockey outfit tot golfsets en trainingspakken, hockeysticks, tennisrackets, zwemflippers, yogaballen en zelfs speelkleden. Fantastisch!” Bovendien doneerden op vrijdagavond, de inlever avond, het grootste deel van de mensen de voucherpunten die ze ontvingen voor hun ingeleverde spullen. Ontspullen was hun belangrijkste drijfveer en het feit dat hun sportkleding en materiaal een 2e leven zou krijgen. “Daar hadden we al een beetje rekening mee gehouden,” vertelt mede-initiatiefnemer Carola Deurwaarder (Kwadraad/Samen in Woerden). “Daarom
hebben we vooraf organisaties die zich richten op mensen met een kleine beurs uitgenodigd om aan hun cliënten vouchers met punten te geven. Zodat zij op zaterdag gratis spullen konden uitzoeken en zo ook konden profiteren van dit mooie initiatief. Dankzij de vele gedoneerde punten konden zij nóg meer uitzoeken!”

Inclusiviteit
Opvallend was het grote aantal Oekraïners dat als vrijwilliger meehielp om de sportspullen aan te nemen en te sorteren. Carola: “We kennen elkaar via de wekelijkse activiteiten van
‘Samen in Woerden’ en zij vonden het fijn om iets terug te kunnen doen. Bovendien wilden ze graag hun Nederlands in de praktijk oefenen. De vertaalapp hielp als we vastliepen.” De diversiteit en samenwerking onder de vrijwilligers en bezoekers zorgden voor een warme, gemoedelijke en uitnodigende sfeer.

Najaarsbeurs
De organisatie is blij met de positieve reacties van alle bezoekers. Gezien het grote succes van deze eerste editie, is besloten om op 8 en 9 november 2024 een 2e beurs te organiseren. Meedoen of meedenken? Neem contact op met: Rita Zwiers van het Beweegteam Woerden (rita@beweegteamwoerden.nl).