Duurzaamheid op de sportvereniging

De accommodaties van sportverenigingen verbruiken veel energie: de velden moeten worden verlicht, de lampen staan aan, de douches moeten worden verwarmd, de drankjes blijven koud staan in de koelkast etc… Voor veel verenigingen is de bijbehorende energierekening een flinke kostenpost. En die kosten lopen alleen maar op. Het is daarom een goed idee om na te denken hoe de vereniging kan verduurzamen: niet alleen om te energierekening omlaag te brengen en kosten te besparen, maar ook om aanspraak te kunnen maken op subsidies, te werken aan een positief imago voor de club (de vereniging denkt om het milieu!) wat aantrekkelijk kan zijn voor nieuwe sponsors en te laten zien dat jullie toekomstbestendig willen blijven.

Het is niet makkelijk voor verenigingen om te werken aan de verduurzaming van de vereniging. Het gaat vaak om hele grote bedragen en langdurige investeringen. Daarnaast hebben bestuurders niet altijd de juiste kennis in huis om dergelijke keuzes te kunnen maken en ervaren veel besturen op dit moment een onderbezetting.
Tegelijkertijd wordt er van de verenigingen wel steeds meer gevraagd vanuit de overheid, zoals de Wet Milieubeheer en het voldoen aan een informatieplicht sinds 2019.

Om de Woerdense sportverenigingen bij dit thema te ondersteunen heeft het Beweegteam, in samenwerking met verschillende partners, de afgelopen jaren verschillende thema-avonden over verduurzaming georganiseerd, waarin de, op dat moment geldende, (subsidie)mogelijkheden zijn toegelicht.

Daarnaast krijgen wij soms (bijv. ten tijde van de coronacrisis) via de gemeente Woerden het verzoek om specifieke subsidiemogelijkheden te communiceren richting de sportverenigingen. Dit doen wij dan via onze periodieke nieuwsbrief.
Ontvangt u deze nieuwsbrief nog niet? Stuur dan een mail naar linda@beweegteamwoerden.nl met het verzoek om op de mailinglijst geplaatst te worden of meld u aan via de link onderaan deze website.

 

 

Maandagavond 8 mei is er, in samenwerking met ‘De Utrechtse Plus’ vanuit de provincie Utrecht, een thema-avond ‘Succesvol verduurzamen in de sport’ georganiseerd.  Wat kunnen verenigingen (laten) doen?Samen met Ricardo van Sportief Opgewekt kunnen sportverenigingen een gratis energiescan doen van de club. Voorafgaand aan de energiescan kunt u met een verenigingsadviseur vanuit de Utrechtse Plus sparren over de (on)mogelijkheden die u nu ervaart. Dit kan met het bestuur of met een werkgroepje van de vereniging. De verenigingsadviseur van Utrechtse Plus zal ook in het vervolgtraject na de energiescan meekijken, een kritische noot geven waar nodig, een duw in de rug geven wanneer dat gevraagd wordt, maar ook ontzorgen wanneer het moet.Interesse in de presentatie of wilt u zich aanmelden? Indien u interesse hebt om de presentatie te ontvangen of om het gratis verduurzamingstraject op uw vereniging te starten, dan kunt u hiervoor mailen naar Linda van Amerongen, via linda@beweegteamwoerden.nl of Rita Zwiers via rita@beweegteamwoerden.nl.