Valpreventie Woerden

Iedereen wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig wonen en de dagelijkse dingen blijven doen zoals we dat gewend zijn. Het is daarom belangrijk om in beweging te blijven en te zorgen voor een goede conditie. Uit de praktijk weten we ook dat een ongeluk soms in een klein hoekje zit en dat al vanaf een relatief jonge leeftijd het risico op vallen groter wordt. Dit heet het valrisico. Het is goed om te weten dat er een groot aanbod ligt om op tijd de risico’s op vallen in te schatten, en beter nog: te zorgen dat het risico op vallen zo laag mogelijk blijft. Het voorkomen van vallen noemen wij valpreventie. Hiervoor werken verschillende lokale partijen samen in de zogenaamde ‘ketenaanpak valpreventie’.

Het doel van de ketenaanpak is valpreventie toegankelijker maken voor alle inwoners van de gemeente Woerden. Dit doen wij onder andere door goed te kijken naar uw situatie en de daar bijpassende hulp zo lokaal mogelijk aan te bieden, maar ook door veel informatie beschikbaar te stellen wat u zelf kunt doen. Zorgverzekeraars en de gemeente Woerden werken samen om de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden.

Ketenaanpak valpreventie

In het onderstaande schema is de ketenaanpak vereenvoudigd weergegeven. Voor professionals is een uitgebreidere toelichting hier te vinden.

Ketenaanpak velpreventie Woerden

Bepalen valrisico

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen moeten wij eerst uw valrisico in kaart brengen. De eerste stap hiervoor is het maken van een inschatting op basis van drie vragen. De vragen kunt u onder het volgende kopje op deze pagina vinden.

Informeren en/of Interventie

Afhankelijk van uw valrisico wordt u doorverwezen naar informatie over wat u zelf kan doen om goed ter been te blijven, of doorverwezen naar een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst brengen wij uw valrisico verder in kaart en wordt u (indien nodig) doorverwezen naar een programma om uw kans op vallen af te laten nemen. De programma’s heten interventies.

Regelmatig bewegen

De laatste stap is zelf regelmatig meer bewegen, eventueel na een interventie. U kunt op deze website tips vinden om meer te bewegen en krijgt deze ook tijdens of na een interventie.

Inschatting valrisico

Op basis van de onderstaande drie vragen kunt u zelf inschatten of u een laag of verhoogd risico heeft om te vallen.

Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen?JANEE
Bent u bezorgd om te vallen?JANEE
Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden?JANEE

Nee op alle vragen? Klik dan hier.

Ja op één of meerdere vragen? Dan zien wij u graag bij een van onze informatiebijeenkomsten bij u in de buurt. Bekijk hieronder wanneer er een informatiebijeenkomst bij u in de buurt is. Klik hier voor meer informatie over de informatiebijeenkomsten.

Informatiebijeenkomsten agenda

Centrum6 maart 202411.00 uurJan Steenstraat 102, WoerdenInschrijven
Molenvliet4 februari 202412.40 uurJan Steenstraat 102, WoerdenInschrijven
Centrum1 juli 202408.30 uurPelmolenlaan 13, WoerdenInschrijven

InBalans agenda

Geen wijk gevonden6 maart 202508.30 uurJan Steenstraat 102, WoerdenInschrijven
Geen wijk gevonden1 juli 202411.00 uurJan Steenstraat 102, WoerdenInschrijven
Beweegteam Woerden logo
Woerden Gezond logo