OldStars sporten bij verenigingen (voor volwassenen en senioren vanaf 55+)

Met OldStars ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds de ouderenvriendelijke sportomgeving in Nederland door te starten bij de verenigingen. Na OldStars walking football zijn er meer aangepaste spelvormen voor 55-plussers. Verspreid over Nederland kunnen ouderen ook kiezen voor OldStars vrianten voor hockey, tennis, tafeltennis, handbal, rugby, badminton, korfbal, hardlopen, boksen, biljarten, basketbal, volleybal, waterpolo en wielrennen. 

In Woerden wordt er al jaren Walking Football gespeeld door/met de voetbalverenigingen VV Kamerik en Sportlust ’46. Daarnaast wordt in het voorjaar 2020 ook gestart met OldStars Tennis. Dit aanbod start bij tennisvereniging LTV Triaq in Harmelen. Bekijk ook het filmpje over de OldStars Sporten. In het filmpje wordt een uitleg gegeven bij tennis: https://www.youtube.com/watch?v=FXMXIgls94I

Wat is het gedachtegoed van Old Stars?

Het uitgangspunt van OldStars is de positieve bijdrage van het verenigingsleven aan de levenskwaliteit van ouderen. De spelvarianten geven senioren de mogelijkheid om op hun eigen niveau mee te blijven doen in en rondom de sportvereniging. Op deze manier ervaren zij de voordelen van een leven lang sport, een belangrijke doelstelling van het Nationaal Ouderenfonds en partners Menzis en Van Boxtel.

Beweegstrateeg René Wormhoudt zal op basis van Athletic Skills Model (ASM) voor OldStars alle aangepaste bewegingsvormen introduceren bij verenigingen, OldStars begeleiders en intructeurs . Vanuit de ASM visie worden  gericht spel- en beweegvormen gebruikt om fitter, gezonder en beter in bewegen te worden waarbij sociale activatie, cognitieve uitdaging en plezier gecombineerd worden. Dit model dient als basis voor alle nieuwe aangepaste spelvormen van OldStars.

De spelvormen zijn bewezen formules in onder meer Groot-Brittannië, waar walking football en walking hockey al jarenlang worden omarmd. Met de uitbreiding van het OldStars aanbod maakt het Ouderenfonds met onder andere partners Menzis, Van Boxtel en diverse sportbonden de volgende stap in de landelijke ontwikkeling van de 100% ouderenvriendelijke sportomgeving, die start bij de verenigingen. Daarnaast wil het Ouderenfonds door het voor ouderen mogelijk te maken om gezond, fit en sociaal te blijven in en rondom de sportvereniging voorkomen dat zij zich eenzaam gaan voelen, zoals ruim 1 miljoen andere ouderen in Nederland. We werken daarom samen met diverse sportbonden.

Old Stars kernwaarden

OldStars zet sport in als middel om ouderen op een laagdrempelige manier te laten bewegen, samen te laten komen, mee te laten doen en betekenisvol te laten zijn binnen de vereniging of de wijk. OldStars is proactief, ambitieus, verbindend, innovatief en creatief. Met OldStars kunnen alle ouderen laagdrempelig bewegen, meedoen, ontmoeten en eigen regie behouden door actief te zijn als begeleider, instructeur, spelbegeleider en/of vrijwilliger. OldStars is er voor actieve ouderen die zelf willen en kunnen bewegen in sport, bij de sportvereniging en in de maatschappij.

Bent u enthousiast geworden over OldStars? 

Wilt u meer weten over OldStars Tennis bij LTV Triaq? Neem contact op met onze collega Stephan Hoes via stephan@beweegteamwoerden.nl 

Lijkt het u leuk om op uw vereniging te starten met een OldStars variant? Dan helpen wij u hier graag bij!
Neem contact op Katinka Meiborg via katinka@beweegteamwoerden.nl.