Ben je op zoek naar een gezond advies?

Veel mensen willen wel iets doen aan hun gezondheid, maar weten niet goed waar ze terecht kunnen. Dan is het goed om te weten dat je terecht kunt bij verschillende professionals, organisaties of websites. 

Hieronder hebben wij een paar tips gezet om je op weg te helpen. We zeggen er alvast bij dat dit lijstje (bij lange na) niet volledig is. Het thema ‘gezondheid’ is enorm breed en gaat natuurlijk veel verder dan de thema’s voeding en beweging (waarop wij ons richten). Daarom willen we je graag adviseren om contact op te nemen met je huisarts om te overleggen en een deskundig advies te krijgen wat voor jou het beste zou zijn.

Bij welke professionals kun je terecht met vragen over je gezondheid?

1. Heb je lichamelijke klachten, psychische klachten, een chronische aandoening of ben je ongerust over je gezondheid?
Dan kun je terecht bij je huisarts. Hij/zij kan je adviseren, medicatie voorschrijven of doorverwijzen naar een gespecialiseerde professional (zoals naar een diëtist).
Twijfel je of je met een vraag bij de huisarts terecht kunt? Stel deze vraag dan gerust eerst aan de assistente van de huisarts. Zij is hier speciaal voor opgeleid, soms kan zij je vraag al beantwoorden.

2. Heb je moeite met bewegen, bijvoorbeeld door pijn in je spieren of gewrichten, door een verkeerde houding of door een blessure?
Dan kun je terecht bij een fysiotherapeut. Je hoeft hiervoor geen verwijzing van een huisarts te hebben (maar het mag natuurlijk wel).
Zoek je een fysiotherapeut bij jou in de buurt, kijk dan op: https://www.defysiotherapeut.com/zoek-fysiotherapeut/

3. Heb je vragen over gezonde voeding of wil je afvallen of aankomen?
Dan kun je terecht bij een diëtist of bij een gewichtsconsulente.

Een diëtist is een paramedicus en is opgeleid en bevoegd om mensen te adviseren die op basis van een medische indicatie hun voeding moeten aanpassen, bijvoorbeeld mensen met een allergie, ziekte of speciale doelgroepen zoals kinderen of zwangere vrouwen.
Zoek je een diëtist bij jou in de buurt, kijk dan op https://www.vindeendietist.nl

Een gewichtsconsulente is een voedingsdeskundige die is opgeleid om mensen te begeleiden die gezond zijn, maar die voedingsgerelateerde vragen hebben. De begeleiding wordt veelal gedaan volgens de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Zoek je een gewichtsconsulente bij jou in de buurt, kijk dan op https://www.gewichtsconsulenten.nl/pages/4/Vind-een-consulent.html

4. Heb je specifieke vragen over je sportbeoefening in relatie tot voeding, blessures, mentale problemen, prestaties, chronische aandoeningen of onderzoeken?
Dan kun je ook terecht bij een sportzorgprofessional, zoals een sportarts, sportfysiotherapeut, sportdietist, sportmasseur of een sportpodotherapeut.
Voor meer informatie, zie: https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts

Wil je (nog) geen contact opnemen met een professional, maar wil je graag eerst zelf aan de slag?
Zoek dan je informatie op deze betrouwbare websites.

1. Waar kun je terecht met vragen over ziekten en aandoeningen?
Kijk voor goede en betrouwbare voorlichting op www.thuisarts.nl. Thuisarts.nl is er voor alle patiënten, gezond of ziek. Maar vooral is Thuisarts.nl bedoeld als ondersteuning van de voorlichting in de huisartsenpraktijk. Ook bevat Thuisarts.nl meer dan 100 Thuisarts.nl-filmpjes die meer uitleg geven over verschillende aandoeningen. Thuisarts.nl is een iniatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

2. Waar kun je terecht met vragen over gezonde voeding?
Kijk voor goede, wetenschappelijk onderbouwde informatie over gezonde voeding op www.voedingscentrum.nl. Het Voedingscentrum geeft helaas geen persoonlijke adviezen. Voor persoonlijk voedingsadvies, wordt verwezen naar een diëtist of gewichtsconsulent. Wél kun je je mengen in het gesprek via de sociale media-accounts, zoals Facebook, Twitter en Instagram. Of kijk of je het antwoord vindt onder ‘Veelgestelde vragen’.

3. Waar kun je terecht met vragen over sport en bewegen?
Of je nu wilt weten welke oefeningen je kunt doen als je een blessure hebt, wat de Beweegrichtlijnen zijn, wat de maatschappelijke waarde is van sport, hoe sport en zorg kunnen samenwerken, welke subsidies er allemaal zijn of andere sportgerelateerde zaken, kijk voor betrouwbare informatie over sport op https://www.allesoversport.nl/

Werk je liever zelf met een app op je telefoon?

Dat kan ook. Volgens diverse schattingen zijn er wereldwijd meer dan 100.000 apps die beweren je gezondheid te bevorderen. En dat aantal groeit nog dagelijks. De meeste apps zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden in de standaard appstores. Echter, er is nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid en effectiviteit van al deze apps. Slechts enkele medische apps, die in medische behandelingen worden ingezet, zijn gevalideerd. Maar de rest nog niet.

Daarom hebben 25 GGD’en het initiatief genomen om een GGD AppStore op te zetten. Deze App Store is ingedeeld aan de hand van 6 pijlers van Positieve gezondheid: Lichaamsfuncties (waaronder beweegapps en voedingsapps), mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Als je hier een app uit kiest, weet je zeker dat de app getest is en goed is bevonden door de professionals van de GGD en hun samenwerkingspartners zoals kennisinstituten en patiënten- en consumentenorganisaties

Voor meer informatie kijk op https://www.ggdappstore.nl/Appstore/Homepage

Ben je op zoek naar specifieke hulp in Woerden?

1. Waar kun je terecht voor (persoonlijke) hulp of ondersteuning in Woerden?
Heb je vragen over gezin of opvoeding, actief meedoen in de samenleving, ondersteuning en zorg, werk en dagbesteding, wet- en regelgeving, wonen, geldzaken en inkomen, reizen en vervoer of onderwijs en opleiding in Woerden?
Kijk op www.woerdenwijzer.nl of bel 0348-428600.

2. Ben je op zoek naar een passend sportaanbod in Woerden?
Wil je graag (meer) bewegen, maar weet je niet zo goed wat je mogelijkheden zijn en waar je terecht kunt? Dan nodigen we je graag uit voor een gratis Beweegconsult. Tijdens het consult wordt een korte gezondheidstest afgenomen. Het Beweegconsult duurt circa 30 minuten per persoon. De afspraken worden ingepland in overleg met de deelnemer. Aan het consult zijn geen kosten verbonden.
Voor meer informatie kijk op de pagina over het BeweegAdvies.

Succes en geniet van je gezonde leefstijl!