Laag valrisico

Heeft u een laag valrisico? Dat is goed nieuws! Dit betekent dat er een kleine kans is dat u onverwachts valt. Er is een hoop wat u zelf kunt doen om dit zo te houden. Op deze pagina geven wij u handige tips om goed ter been blijven.

Voldoende bewegen

Door voldoende te bewegen blijft u fit en langer zelfstandig. Om uw gezondheid te onderhouden, is het belangrijk om wekelijks in ieder geval 150 minuten te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, wandelen of fietsen. Verder is het ook belangrijk tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen in combinatie met balansoefeningen.

Een makkelijke manier om voldoende te bewegen is door aan te sluiten bij bestaand sport- of beweegaanbod. In de gemeente Woerden is er meer aanbod dan u denkt. Het aanbod staat in de Beweegwijzer (link naar beweegwijzer). Door de filters te gebruiken kunt u eenvoudig passend aanbod vinden. Heeft u vragen over de Beweegwijzer, dan kunt u contact opnemen met het Beweegteam Woerden via info@beweegteamwoerden.nl of door te bellen of appen naar 06 587 724 02.

Mocht u thuis in beweging willen komen, raden wij aan om mee te doen met Nederland in Beweging. Dit tv-programma komt elke werkdag om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1. Tijdens dit programma kunt u meedoen met eenvoudige beweegoefeningen die u gezond en fit houden.

Het valrisico in en om het huis klein houden

Naast voldoende bewegen kunt u nog (veel) meer doen om de kans op vallen te verkleinen. Zo spelen bijvoorbeeld ook uw voeding, ogen en medicijngebruik een belangrijke rol. Via deze link.

Vindt u een folder van VeiligheidNL waarmee u zelf het valrisico in en om huis kunt verkleinen.

Volhouden?

Hopelijk heeft u één of meerdere tips gevonden om mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat u deze tips vol kunt houden is het raadzaam ze niet alleen onderdeel van uw (dagelijkse) routine te maken, maar ook leuk en haalbaar voor uzelf. Hieronder twee adviezen:

  • Probeer niet alles tegelijkertijd:
    De dagelijkse routine veranderen is een uitdaging. Hoe meer u wilt veranderen, hoe groter de uitdagingen. Begin daarom met aanpassingen die voor u eenvoudig te maken zijn, zoals op één been staan tijdens het tandenpoetsen. Plak eventueel een herinnering op de spiegel. Zodra uw routine is aangepast, kunt u de volgende tip(s) gaan proberen.

  • Stel haalbare doelen:
    Het stellen van een doel kan extra houvast geven als u wellicht even geen zin heeft om te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen blijven spelen met de kleinkinderen of op de fiets boodschappen blijven doen. 
Gemeente Woerden
Beweegteam Woerden logo
Woerden Gezond logo