Thema: Gezonde sportkantine

Sportclubs, verenigingen en sportaccommodaties zijn een belangrijke sportieve en sociale ontmoetingsplaats. Er zijn in Nederland bijna 4,3 miljoen mensen lid van één of meerdere sportverenigingen. Toch heeft ook bijna de helft van de Nederlandse volwassenen van 18 jaar en ouder overgewicht. Bij kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot 16 jaar heeft gemiddeld 11,5% overgewicht (CBS, 2016).

Een gezonder productaanbod op de sportvereniging

Sportverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen in de voedselkeuzes op en rond het sportveld. Daarmee leveren ze een bijdrage aan de gezonde leefstijl van de sporter en het gezonde imago van de sport. Onze buurtsportcoach Voeding en Gezondheid ondersteunt verenigingen bij deze gezonde aanpak. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden voor meer verantwoorde en gezondere keuzes, zonder gelijk de kroketten en de bitterballen te verbieden. Een gezonde keuze moet een makkelijke keuze worden, maar het hoeft niet de enige keuze te zijn.

Wilt u meer inspiratie over een gezonder productaanbod? Het Voedingscentrum heeft een inspiratiebrochure gemaakt, waarin uitleg, voorbeelden van Schijf van Vijf-producten, lekkere recepten en tips over het gezonder inrichten van je kantine staan. De Inspiratiebrochure vindt u op deze pagina, waar u de brochure kunt downloaden of kunt doorbladeren.

Welke Woerdense verenigingen zijn al gezond bezig?

Verschillende Woerdense sportverenigingen zijn al bezig hun aanbod gezonder te maken, bijvoorbeeld door het aanbieden van fruit op de bar (gratis of tegen een kleine vergoeding) en door de toevoeging van volkoren tosti’s aan het assortiment. Maar naast de aanpassing van het assortiment, is het ook belangrijk dat het drinken van water wordt gestimuleerd, dat de uitstraling van de kantine gezonder wordt en dat de gezonde aanpak wordt opgenomen in het beleid van de club.
Vijf verenigingen hebben op die manier al het certificaat Gezonde Sportkantine ontvangen.
Dit certificaat wordt toegekend door het landelijke Voedingscentrum, in samenwerking met Team:Fit!

TV Cromwijck was de eerste vereniging die in december 2018 het bronzen certificaat mocht ontvangen.
In juli 2019 ontving Atletiekvereniging Clytoneus het zilveren certificaat uit handen van wethouder sport Arjan Noorthoek.
Op zaterdag 21 september 2019 heeft JAV Athloi uit Harmelen ook een bronzen certificaat ontvangen.
In maart 2020 heeft tennisvereniging Vep uit Woerden het gouden certificaat toegekend gekregen van het Voedingscentrum.
In juni 2020 heeft voetbalvereniging Siveo ’60 uit Zegveld ook het bronzen certificaat toegekend gekregen.

Meer informatie en ondersteuning? 

Wilt u meer informatie over dit project, of wilt u ondersteuning bij het toewerken naar een gezondere sportvereniging? Dan kunt u contact opnemen met Linda van Amerongen – Oskam.

fruitmand