Thema: Gezonde sportkantine

Sportclubs, verenigingen en sportaccommodaties zijn een belangrijke sportieve en sociale ontmoetingsplaats. Voor veel sporters gaat er, na een goede training of fanatieke wedstrijd, niets boven samen nagenieten in de kantine of op het terras. Sportverenigingen kunnen hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de gezonde leefstijl van de sporter en het gezonde imago van de sport.

Een gezondere sportomgeving

Wij ondersteunen verenigingen bij een gezonde aanpak. Daarbij wordt vooral gekeken naar de ambitie en mogelijkheden van de club en de opties voor meer verantwoorde en gezondere keuzes in de horeca en op accommodatie. Een gezonde keuze moet een makkelijke keuze worden, maar het hoeft niet de enige keuze te zijn. Bijvoorbeeld: de bitterballen mogen nog steeds geserveerd worden, maar het zou ook goed zijn om daarnaast ook een stuk fruit of een andere gezondere snack in het assortiment te hebben.

Voor de gezonde aanpak werken we samen met Team:Fit. Team:Fit is de organisatie/werkwijze waarmee Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) zich inzet voor een gezondere sportomgeving, onder andere door het voedingsaanbod in sportkantines en horeca van -accommodaties gezonder te maken. Daarnaast is er aandacht voor een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. Voor meer informatie, zie https://teamfit.nl/sportlocaties

Welke Woerdense verenigingen zijn al gezond bezig?

Verschillende Woerdense sportverenigingen zijn al bezig hun aanbod gezonder te maken, bijvoorbeeld door het aanbieden van fruit op de bar (gratis of tegen een kleine vergoeding). De gezondere sportvereniging zijn atletiekvereniging AV Clytoneus, Jeugdatletiekvereniging Athloi uit Harmelen, tennisvereniging Vep uit Woerden en voetbalvereniging Siveo ’60 uit Zegveld.

Daarnaast zijn er al 20 verenigingen geheel of gedeeltelijk rookvrij, bijvoorbeeld alleen op tijden dat de jeugd speelt of door het aanwijzen van een plaats waar nog wel gerookt mag worden.

Meer informatie en ondersteuning? 

Wilt u meer informatie over dit project, of wilt u ondersteuning bij het toewerken naar een gezondere sportvereniging op het gebied van gezonde voeding, roken of alcoholbeleid? Dan kunt u contact opnemen met Linda van Amerongen, via linda@beweegteamwoerden.nl

fruitmand

Rookvrije generatie