Gezondheidslessen op school: Lekker in je lijf!

Lekker in je Lijf is een lespakket dat wij hebben ontwikkeld om kinderen en jongeren te leren hoe belangrijk het is om gezond te eten en drinken, voldoende te bewegen en gezonde keuzes te maken, en hoe je dit kunt doen. Op een positieve, leuke, laagdrempelige en interactieve manier wordt het onderwerp ‘gezonde leefstijl’ bij de leerlingen en bij de ouders/verzorgers onder de aandacht gebracht. Hierbij is ook aandacht voor sporten met een beperking, duurzaamheid, vegetarisch eten en bijvoorbeeld gameverslaving. 

De inhoud van de lessen is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum en sluit aan bij de criteria die gesteld worden voor een Gezonde School.
Wij gaan graag met scholen in gesprek over de mogelijkheden en de wensen van de school.

Lesaanbod NME-Centrum InBredius

Het NME-Centrum InBredius biedt de scholen in Woerden ook de mogelijkheid om lessen over voeding te volgen. In de NME lessen ligt de focus meer op de herkomst van voedsel en het duurzaamheidsaspect, dan op de gezondheidscomponent. De NME lessen kunnen daarom zorgen voor een verbreding / verdieping in de lesstof, als deze worden gekozen in combinatie met de Lekker in je Lijf-lessen.

Hieronder een overzicht welke lessen van het NME over voeding gaan en hoe dit aansluit bij de  lessen Lekker in je Lijf.

Groep 1 & 2: Alles voor een pannenkoek

In de les ‘Alles voor een pannenkoek’ leren kleuters de ingrediënten voor een pannenkoek kennen. Ze leren dat de grondstoffen uit de natuur komen en ze leren samen met een ouder een pannenkoekje bakken.
In de les kunnen kleine aanpassingen worden gedaan die al een klein duwtje in de goede, gezonde richting kunnen geven, bijv. kies volkorenmeel in plaats van regulier tarwemeel (wat een combinatie is van meel en bloem).
Daarnaast is het goed om stil te staan bij wat je op je pannenkoek doet: vaak is dat suiker, stroop, kaas of spek. Maar hoe smaakt een pannenkoek als je er stukjes appel op doet of plakjes banaan? Ook lekker zoet, maar wel gezonder en beter voor je lijf.

Groep 5 & 6: Superboer

De lessen ‘Superboer’ van het NME gaan over de herkomst van voedsel en uit welke boerenbedrijfstakken diverse producten komen. Leerlingen worden zich bewuster van hun voeding en wat er gedaan moet worden voor zij het kunnen eten. De kinderen categoriseren hun voedsel ook in zuivel, vlees, ei, fruit, groente, graan, aardappel, suiker en overig. Deze categorieën komen overeen met producten in de Schijf van Vijf. Door ‘Superboer’ te combineren met de smaakles Lekker in je Lijf leren kinderen niet alleen over de herkomst van voedsel, maar ook in hoeverre dit bijdraagt aan hun gezondheid en fitheid en ze beleven hoe het proeft.

De klassen die met ‘Superboer’ op een excursie zijn geweest naar een specifieke boerenbedrijfstak kunnen een aangepaste Lekker in je lijf – les aanvragen. In deze ‘Smaakles’ gaan we verschillende producten proeven, die (in meer of minder bewerkte variant) van het bezochte boerenbedrijf zouden kunnen komen. Zijn de kinderen naar een melkveehouderij geweest? Dan proeven we bijv. volle melk, magere melk, karnemelk of sojamelk.

Groep 5 & 6: Dorstlessen

De ‘Dorstlessen’ komen uit de leskist van het NME. Het doel van de lessen is de leerlingen te leren waar het schone drinkwater uit de kraan vandaan komt en hen na te laten nadenken over hoe zij hiermee omgaan. Aanvullend op deze Dorstlessen kan de Lekker in je Lijf les ‘Watersoorten maken’ worden gekozen. Deze les gaat in op de gezondheidsaspecten van water drinken. Ze leren waarom water drinken zo belangrijk is, hoeveel water zij per dag zouden moeten drinken om gezond en fit te blijven en wat ze nog meer kunnen drinken, naast water. Daarnaast gaat de klas actief aan de slag met het maken van verschillende soorten fruitwater en proeven ze welk drankje ze het lekkerst vinden.

Groep 7 & 8: Check je melkpak

In de lessen ‘Check je melkpak’ ligt de focus op melkproducten. Naast de zuivelproducten zijn er ook drinkpakjes in de winkel te vinden waar veel ‘suiker’ in zit. In de Lekker in je Lijf-les over ‘suikerpakjes’ gaan we kijken wat er op de pakjes staat, hoeveel suiker er in de pakjes zit en hoe lang je moet wandelen of fietsen om die suiker weer te verbranden.
Het doel van de les is ook vanuit een andere invalshoek te kijken naar verschillende soorten pakjes en te leren wat gezonde en minder gezonde keuzes zijn. Zo kunnen ouders en leerlingen een bewustere keuze leren maken die past in een gezonde leefstijl.

Voor de hele school: ‘Smaakleskist’

Scholen kunnen bij het NME voor alle klassen gratis een ‘Smaakleskist’ aanvragen. Smaaklessen zijn basislessen. Aanvullend op Smaaklessen zijn er ook verdiepende lessen, die ‘Smaakmissies’ worden genoemd. Een Smaakmissie is een interactieve les over een basisproductgroep, zoals groente, vlees of zuivel. In de Lekker in je Lijf-les voor de groepen 5/6 gaan we tijdens een Smaakmissie proeven, ervaren en beleven hoe voeding smaakt en waarom het een gezonde of bewustere keuze kan zijn voor je gezondheid. Deze les kan worden gecombineerd met de les ‘Superboer’, maar dit is niet noodzakelijk.

Wilt u meer weten over het NME-aanbod in Woerden, kijk dan op de website van NME Woerden.
Of stuur een e-mail naar Terenia de Reus/Esther Overgaag, Team NME Woerden, nmewoerden@odru.nl