Home | Nieuws | Beweegrichtlijnen voor jong en oud
Beweegrichtlijnen voor jong en oud
In de Woerdense Sportweek staan er borden langs de Woerdense wegen die verwijzen naar de beweegrichtlijnen. De beweegrichtlijnen adviseren hoeveel beweging minimaal nodig is om gezond te blijven.
Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2023 slechts 45,1% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Daarbij blijkt uit cijfers van 2023 dat we dagelijks gemiddeld ruim 9 uur zittend doorbrengen. Weinig bewegen en veel langdurig zitten hebben nadelige gezondheidseffecten. Daarom adviseren de beweegrichtlijnen: zorg voor voldoende beweging en voorkom veel stilzitten.
Beweegrichtlijnen voor kinderen van 0-4 jaar:
Voor kinderen jonger dan 4 jaar ontbreken concrete beweegrichtlijnen. De Gezondheidsraad adviseert om naast de bestaande Nederlandse beweegrichtlijnen – die gelden vanaf 4 jaar – gebruik te maken van de beweegadviezen voor jonge kinderen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het beweegadvies is gericht op gezonde kinderen. Studies die specifiek zijn uitgevoerd bij kinderen met chronische ziekten, beperkingen, of ontwikkelingsachterstanden zijn hierbij uitgesloten.
Beweegadvies voor kinderen onder de 1 jaar:
Meerdere keren per dag op verschillende manieren lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld door met het kind op de grond te spelen. Als het kind nog niet mobiel is, breng het dan tijdens die activiteiten in buikligging, in totaal ten minste 30 minuten.*
*Kanttekening: deze WHO-richtlijn kan volgens de commissie voor hele jonge kinderen (jonger dan 6 maanden) minder goed uitvoerbaar zijn.
Beweegadvies voor kinderen van 1 jaar:
Elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
Beweegadvies voor kinderen van 2 jaar:
Elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, inclusief matig of zwaar intensieve inspanning. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
Beweegadvies voor kinderen van 3 jaar:
Elke dag 180 minuten lichamelijke activiteit, waarvan minstens 60 minuten matig tot zwaar intensief. Dit kan met verschillende activiteiten verspreid over de dag, waarbij meer beweging beter is.
Wat betreft zitgedrag geldt voor kinderen onder de 4 jaar:
Geen lange periodes stil laten zitten, niet langer dan 60 minuten per keer in hun bewegingsvrijheid beperken, bijvoorbeeld door ‘vastzetten’ (in een stoeltje)
Voor kinderen van 2 en 3 jaar is het advies om beeldschermtijd te beperken tot één uur per dag, minder is beter. Voor kinderen van 0 en 1 jaar wordt beeldschermtijd afgeraden.
Beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot 18 jaar:
Minstens één uur per dag matig of zwaar intensieve inspanning.
Minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten*.
Voorkom veel stilzitten.
Beweegrichtlijnen voor volwassenen en senioren
Minstens 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen.
Minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten*, voor senioren aangevuld met balansoefeningen.
Voorkom veel stilzitten.
* Wat zijn spier en botversterkende activiteiten?
Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten om kracht, vermogen, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Hierbij kan het gaan om krachttraining of een combinatie van kracht- en duuractiviteiten.’
Botversterkende activiteiten zijn krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met eigen gewicht wordt belast, zoals springen, hardlopen en dansen.
Beweegrichtlijnen voor mensen met een beperking:
Ook voor mensen met een beperking gelden de algemene beweegrichtlijnen. Soms zijn aanpassingen nodig, zodat beweegactiviteiten beter aansluiten.
Voor mensen met een fysieke beperking geldt: elke vorm van bewegen telt en heeft een positief effect. Belangrijk is dat zij zelf een manier van bewegen kiezen die binnen hun eigen grenzen past. Daarbij is het van belang dat bewegen een vast onderdeel van hun dagelijks leven wordt. Klik hier voor meer informatie over de beweegrichtlijnen voor mensen met een fysieke beperking
Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt:
In de beweegrichtlijnen wordt gesproken over matig of zwaar intensief bewegen. In de onderstaande afbeelding zie je voorbeelden van licht, matig en zwaar intensief bewegen.
Hoe zijn de beweegrichtlijnen tot stand gekomen?
De beweegrichtlijnen zijn in 2017 opgesteld door de Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan dat de regering en het parlement adviseert over kwesties binnen de volksgezondheid. De beweegrichtlijnen geven advies over hoeveel en welk type lichaamsbeweging kinderen vanaf 4 jaar, volwassenen en senioren nodig hebben voor een goede gezondheid. De beweegrichtlijnen zijn een vervanging van de vroegere Nederlandse Norm Gezond Bewegen, de Fitnorm en de Combinorm.